top of page
  • Skribentens bildJing

Påsk och vårtraditioner i Sverige

Uppdaterat: 22 maj

🌞 Är du redo för våren? 🌻 Våren tar med sig längre och ljusare dagar som ger mer energi och positiva känslor. Denna årstid är väldigt välkommen och kommer med olika traditioner och högtider. Lär dig mer om våren i Sverige och testa dig själv med en lucktext.


Registrera dig och kolla in vårt nyhetsbrev för svaren, förklaringar och mer!


Vad menas med vårens ankomst?


SMHI definierar vårens ankomst som en tid när dygnsmedeltemperaturen ligger över 0 grader Celsius i minst sju dygn i följd. Vårens ankomst inträffar vid olika tillfällen ___ (på/in/till) olika ställen i Sverige på grund av klimat och geografisk plats.


Det är inte ovanligt att snön ligger kvar och att de kalla dagarna fortsätter i mars och april även efter vårens ankomst. Uttrycket 'en andra vinter' ___ (använder/använda/används) ofta i Sverige för att beskriva situationen där det känns som att vintern kommer tillbaka en andra gång med snö och kyla.


Påskfirandet i Sverige - En viktig högtid under våren som firas stort


Påsk är en av de största högtiderna i Sverige och innebär många traditioner. Den börjar med skärtorsdagen, som sedan följs av långfredagen, påskafton och påskdagen, och avslutas med annandag påsk.


Kolla in några av påsktraditionerna och testa dig själv med ett roligt quiz (som du också kan använda till en tipspromenad i påsk 😉) 📝


Påsktraditioner:


Måltider och maträtter

Många familjer och vänner brukar samlas och äta en fin påskmiddag på påskafton eller påskdagen. Maträtter som ofta serveras är köttbullar, sill med olika smak, lax, prinskorv, Janssons frestelse, lamm, potatis och... ägg såklart! 🍳


Middagen kan avslutas med en påsktårta med hallonmousse och påskmust är något man inte heller får missa!


Påskägg och påskjakt

Påskägg är en påsktradition i Sverige som innebär att fylla ägg av olika storlekar med godis och leksaker. Därefter göms äggen i hemmet eller trädgården som en påskjakt där barnen kan gå runt och leta efter påskäggen.

En annan populär tradition i Sverige är att måla ägg. Man brukar ta ett vanligt ägg, dekorera det med färg och sedan använda det som påskpynt.


Påskkärringar

På skärtorsdagen klär sig många barn ut som påskkärringar. De går runt i grannskapet och knackar på dörrarna för att sprida påskönskningar. De har ofta en påse eller korg där de samlar påskgodis och gåvor som de får.


🤓 Och nu...här kommer ett quiz om påsk! Hur många rätt kan du få? 💯


Fråga 1: En vanlig påsktradition i Sverige är att dekorera hemmet med påskris. Vilket typ av ris brukar man använda?


1. Granris


X. Blåbärsris


2. Björkris


Fråga 2: Påsk i Sverige innebär också en stor mängd sötsaker. Hur mycket godis äter man i Sverige under påsken?


1. 10000 ton


X. 7000 ton


2. 500 ton

Fråga 3: Det exakta datumet för när traditionen med påskkärringar började är okänt men svenska barn har klätt ut sig sedan...?


1. 1800-talet


X. 1700-talet


2. 1900-talet


Fråga 4: Många tar in påskris som en påskdekoration. Vad är påskriset en symbol för?


1. Värme och solens återkomst efter vintern


X. Nya träd och växter som planteras på våren


2. Pånyttfödelse och en påminnelse om Jesus lidande, död och återuppståndelse


Valborgsmässoafton


Valborgsmässoafton är en av de mest populära vårfesterna i Sverige och firas den 30 april. Stora majbrasor tänds ofta för att bränna bort vintern och välkomna våren enligt traditionen. Studenter brukar samlas och fira denna dag, klä sig i vita mössor och sjunga studentsånger.


Glöm inte att ta reda på svaren till quizet och meningarna ovanför innan du går 📧 Registrera dig för vårt nyhetsbrev och missa inte en snabb övning i svenska med relevant innehåll om svensk kultur och händelser i Sverige!


🌷🐣 Vi på SweTeach önskar dig en härlig påsk! 🌷🐣

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page