top of page
  • Skribentens bildJing

Sommar i Sverige: midsommar och konversationstips för att lära dig svenska

Sommar i Sverige: midsommar och konversationstips för att lära sig svenska | SweTeach BloggVi kan äntligen säga att sommar är här! Hurra! 🌞


Solen skiner, längre dagar, doften av nygrillad mat och även en värmebölja (oj 😅)... nu är den svenska sommaren verkligen här!


Registrera dig och kolla in vårt nyhetsbrev för mer innehåll som du kan ta del av för att ladda upp för en underbar sommar!


Midsommar i Sverige - En av Sveriges mest älskade och traditionella högtider


Midsommar firas alltid på en fredag mellan den 20:e och 26:e juni. Den är en tid då människor samlas och firar sommarens ankomst. Enligt gammal folktro är midsommarnatten magisk och det sägs att naturen har speciella krafter denna natt 🔮 Mer om den mystiska midsommarnatten i quizet nedan!


Kolla in några av midsommartraditionerna och testa dig själv med ett roligt quiz (som du också kan använda till ditt midsommarfirande 👏) 📝


Midsommartraditioner:

Midsommarstången 👯

Midsommarstången är en central symbol för firandet. Den är en stång i form av ett kors som är dekorerad med blommor och löv, och kompletteras med två blomsterklädda ringar.


Människor dansar och sjunger runt midsommarstången, vilket är en festlig och viktig tradition. Att dansa "Små grodorna" och "Vi äro musikanter" runt midsommarstången är en tradition som inte kan missas! 🐸


Midsommarmat 🍴

Det är vanligt att människor äter en stor midsommarmåltid tillsammans under midsommardagen. Maten består ofta av färskpotatis, kallrökt lax, inlagd sill, gräddfil, gräslök såväl som jordgubbar med grädde till efterrätt. Denna festmåltid avnjuts oftast utomhus i trädgården eller i naturen, vilket ger en härlig och avslappnad atmosfär.


Blomsterkransar 💐

Att binda och bära blomsterkransar på huvudet är en populär tradition under midsommar. Kransarna görs vanligtvis av färska blommor och grönska och är symboler för sommarens skönhet och frodighet.


🤓 Och nu...här kommer ett quiz! Upptäck midsommar och testa din kunskap! 💯


Fråga 1: I vissa delar av Sverige är det traditionellt att bära vita kläder vid midsommar, men vad symboliserar den vita färgen?


1. Blommande blommor och växter


X. Längre och varmare dagar


2. Sommarens ljus och renhet


Fråga 2: En vanlig midsommartradition är att plocka sju sorters blommor och lägga dem under kudden för att drömma om...?


1. God hälsa och välmående


X. Kärlek och sin framtida partner


2. Framgång och välstånd


Fråga 3: Vad symboliserar midsommarstången?


1. Sommarens början


X. Nordisk gudomlighet


2. Ett midsommarspel


Fråga 4: Vilken blomma är vanlig att plocka och använda vid midsommarfirandet?


1. Liljekonvalj


X. Rosor


2. Tulpaner

 


😎 Ah, semestertiden! 😎 Sommarperioden är en tid då många svenskar tar sin årliga ledighet för att njuta av det varma vädret och de långa dagarna.


Peppa dig själv inför semestern och boosta din sommarkänsla med en samtalsövning här! 👇 Prova den idag!


En samtalsövning för att prata om sommar:

Person A: Hej! Har du planer för sommaren?


Person B: Ja, jag tänkte att utforska Sverige. Har du några semestertips?


Person A: Ja, vad gillar du att göra på semestern?


Person B: På semestern gillar jag att koppla av och bada i sjöar. Jag älskar att resa och utforska nya platser. Vad är viktigt för dig på semestern?


Person A: Jag tycker om att koppla av, läsa böcker och njuta av god mat och dryck. Om du gillar sol och bad rekommenderar jag att besöka västkusten. Förutom att sola och bada kan du prova på att segla i skärgården eller ta en båttur till de mindre öarna.


Person B: Låter härligt! Jag älskar havet. Finns det något annat jag borde se?


Person A: Om du gillar natur kan du besöka norra Sverige för fjällvandring eller upptäcka historiska platser i Stockholm. Det finns också många vackra slott och herrgårdar runt om i landet.


Person B: Det låter som att det finns mycket att göra. Tack för tipsen!


Person A: Ingen fara! Ha en fantastisk semester!


Person B: Tack så mycket! Du med!

 

Glöm inte att ta reda på svaren till quizet innan du går 📧 Registrera dig för vårt nyhetsbrev och missa inte en snabb övning i svenska med relevant innehåll om svensk kultur och händelser i Sverige!


💐 Vi på SweTeach önskar dig en härlig midsommar! 💐

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page